Gewoontes veranderen: eten als beloning na een zware dag

“Eten is voor mij de ultieme beloning. Ik kan echt genieten van eten, vooral van chocola of ijs. Na een lange, drukke dag, als ik thuiskom, ben ik helemaal kapot. Meestal lukt het me dan nog wel om even iets te maken, qua avondeten, maar daarna ben ik echt kapot en mag ik eindelijk op de bank zitten, met chocola. Want ja, dat heb ik dan wel echt verdient.”

Herken jij dit? Of heb jij ook soms zo’n gevoel, maar dan misschien met chips, alcohol of iets anders?

Wanneer je thuis bent, na een lange stressvolle dag, voel je je vaak leeg en op. Om je dan beter te voelen en energie te krijgen, pak je iets wat je echt lekker vindt, als beloning. Want ja je hebt het waarschijnlijk ook echt zwaar gehad. Energie en troost halen uit eten is natuurlijk makkelijk om te doen, alleen niet altijd even gezond. Want vaak eet je dan niet één stukje, of een handje of drink je niet één glaasje, maar de halve reep, de halve zak of een halve fles en soms misschien wel helemaal.

Het is een gewoonte geworden als je dit automatisch doet, zonder er echt bij stil te staan, waar je echt behoefte aan hebt.

Het is een beloning voor het harde werken, maar ga eens na, geeft het ook op lange termijn een goed gevoel?

Nee, ik denk het ook niet.

Stel de volgende keer dat je vermoeid thuiskomt eens deze vraag aan jezelf:
Wat heb ik nu ECHT nodig?

Is dat liefde? Gezelligheid? Bel een goede vriend/vriendin of familielid. Even me-time in de vorm van een goed boek, een fijne serie of een motiverende podcast? Of wil ik mezelf even helemaal in de watten leggen met een masker, een fijne scrub of een bad? Of ben ik nog niet buiten geweest vandaag en is het wel lekker weer? Misschien is het ook lekker om even een rondje buiten te lopen of te genieten van de zonsondergang? Of ga opzoek naar een andere soort beloning, waar je ook vrolijk van wordt, zoals bloemen, boeken of leuke kaarten. Waar heb ik écht behoefte aan?

Als je jezelf een aantal keer deze vraag hebt gesteld, kan je ook een keer dieper gaan. Waarom ben ik zo moe als ik na een dag werken thuiskomt? Waar komt dat door? Hoe ben ik op mijn werk? Neem deze vragen mee naar je werk en kijk goed hoe jij je dingen doet.

Je kan nog zo’n drukke baan hebben, nog zoveel verantwoordelijkheid voelen en nog zoveel moeten rennen, maar uiteindelijk ben JIJ de enige die er iets aan kan doen. Zodra jij de manier waarop je werkt veranderd, hoef je niet helemaal kapot en doodmoe thuis te komen.

Bedenk ook eens hoeveel je slaapt in een nacht en of je in een goed ritme zit? En probeer toch eens eerder naar bed te gaan.

Ga een na waar jouw energie op weglekt en waar je juist energie van krijgt. Zoek hier een goede balans tussen, stel goede grenzen voor jezelf en leer jezelf nog beter kennen.

Geef een reactie